Interview

Pi-de-Bruijn-interview

“Architectuur zonder compromissen!”

Pi de Bruijn
Architect en partner van Ci Architects

Markthof was een overdekte winkelpassage in Hoofddorp. Ondanks de mooie ligging en relatieve geringe ouderdom functioneerde de passage niet. Het gaf de indruk van een benauwd gangetje met stille winkeltjes. Toen wij werden benaderd voor het project, keken we eerst of het kon worden geoptimaliseerd. Maar al snel bleek dat geen haalbare kaart. De eigenaar kwam met een rigoureuze oplossing. Geen opknapbeurt, maar slopen en een nieuw blok neerzetten. Deze forse ingreep bleek de doorbraak. We creëerden een nieuw winkelgebied met gemengde functies. Beneden twee lagen winkelunits. Daarboven twee lagen parkeergarage en daarboven deels appartementen deels kantoorruimten. Tegelijk zorgden we voor een natuurlijke doorloop vanuit de omgeving.

We kregen alle ruimte voor een architectonisch solide oplossing. De grootste uitdaging was om de stapeling van functies (retail, wonen, kantoren, parkeren) tot 1 stedelijk blok. De tweede was om de vele units tot een afwisselend geheel te maken. Door te werken met verticale gevels en balkonachtige luifels, in combinatie met in patronen gemetselde ‘’goudkleurige’’ bakstenen, creëerden we een visueel sprankelend geheel.

Project Markthof won de NRW Jaarprijs 2012, uitgereikt door de Nederlandse Raad van Winkelcentra. Juryrapport:  De bijzondere architectuur en de kwalitatieve keuzes in de bouw tonen aan dat hier met lef en visie voor de lange termijn is gewerkt. Een voorbeeldfunctie voor de gehele markt.